Türk hamamının tarihçesinin uzun yıllara dayandığı bilinmektedir. Türk hamamı imalatında mermer kaplama kullanılmaktadır. Hamamın tarihçesi ise Romalılara kadar uzanır.
Vezüv yanardağının patlamasından dolayı küller altında kalan Pompeii şehrinde, yapılan kazılar sonucunda hamamlar ortaya çıkmıştır. Bu mimariler geliştirilerek Türk hamamı stiline çevrilmiştir.
Yeme içme gibi temel gereksinimlerden biri olan temizlenmek de eski zamanlarda yaşayan insanlar için bir hayli önemliydi. Fakat insanlar bunun için su kenarlarında temizlenmek zorunda kalırlardı.
Bir zaman sonra gerek iklimsel koşullar sebebiyle, gerekse de mahremiyete gösterilen önemden dolayı insanlar hamam gibi kapalı ortamlara ihtiyaç duymuşlar.
Geçmişten günümüze kadar birçok medeniyet hamam girişiminde bulunmuştur. Fakat bunların içerisinde Romalılar ve İslam dininin temizliğe daha fazla önem vermesinden kaynaklı Müslümanlar, hamam geleneğini yaygınlaştırmıştır.
Osmanlı kültüründe hamama önem verilmesinin asıl nedeni dindi. Kur’an’a göre temizlik dinin bir gereksinimi değil, “asli” bir parçasını kapsamakta.
Ayrıca Osmanlı kadınlarının sosyalleşmesi açısından da hamamlar oldukça iyi bir aktivite haline gelmişti. Hamamda edilen sohbetler ve eğlenceler ile Osmanlı kadınları bir hayli keyifli vakitler geçiriyordu.
Türk hamamı imalatı İstanbul’da çok gelişmiştir. Sadece İstanbul’da tarihi 78 tane hamam vardır.
Hamama girildiği vakit ilk olarak camegaha ayak basılır. Buranın ortasında bir havuz vardır ve kubbe ile kapatılmıştır. Ardından ise soyunma odalarının kapısı açılır.
Camegahtan, çift kapı ve kubbe ile kapalı, soğuk bir alana girilir ve soğukluk geniş bir kubbenin altında yer alan sıcaklığa kapılarını açar. Bu sıcaklıkta ise terlemeyi sağlayan genişçe bir göbek taşı bulunur. Göbek taşının bulunduğu yerden kenarlara doğru farklı sayılarda kurnalar olarak adlandırılan yapılar bulunur.
Bu sıcaklık odasının sağında ve solunda ise soğuk kurna odaları yer almaktadır. Bunlar da bir koridor sayesinde dinlenme odalarına açılır.
Türk hamamında kısaca; hamama gidilen yerde elbiseler çıkarılır, soğukluk odalarında su dökülür, ardından sıcaklık odasına gidilip göbek taşına yatılarak terlemeye başlanır. Bu sırada natır tarafından keselenilir ve kurnalarda yıkanılıp tekrar soğuk odaya geçilir.
Türk hamamı yapan firmalar ve yapısını koruyup günümüze kadar getiren firmalar vardır.
Bu gibi firmalara ulaşmak ise artık çok kolay. Dilerseniz tarihin eşsiz yapılarından sizlerde faydalanabilirsiniz.